، تفاوت عمده ى کارکردهاى دو نیمکره در این است که:
• نیمکره ى چپ جزءنگرى و نیمکره ى راست کل نگرى میکند.
• تفکر همگرا توسط نیمکره ى چپ وتفکر واگرا توسط نیمکره ى راست انجام میشود. . عملیات استدلالى و منطقى توسط نیمکره ى چپ و عملیات احساسى و هیجانى و ارزشى توسط نیمکره ى راست به عمل می آید.
• عملیات عادى و روزمره، کار نیمکره ى چپ و عملیات خلاقانه و ابتکارى کار نیمکره ى راست است.
دلایل تخصصى شدن کار نیم کره هاى مخ:
تخصصى شدن کار نیمکره ها موجب شده است که حجم بسیار عظیمى از داده هاى حسى محیطى به وسیله ى مغز قابل پردازش و ساماندهى شود، اما چرایى این کار، هنوز از نظر فیزیولوژیکى به درستى روشن نیست.
یک پاسخ به عنوان دلیلى بر علت تخصصى شدن کار مغز، نحوه ى ارتباطات و ساختار کلى مغز عنوان شده است.
به علاوه، نتایج پژوهشهاى عصب شناسى و تصویربرداریهاى پیشرفته با بهره گیرى از فناوری هاى روز نشان داده است که نیمکره هاى راست و چپ، از نظر فیزیکى از یکدیگر تمایز دارند.
Ø هر دو نیمکره از قشر نازک و محکمى با نام کرتکس که از ماده ى خاکسترى تشکیل شده است، ساخته شده اند و بافتهاى محافظى زیر آن پوسته قرار دارند که از ماده ى سفید تشکیل شده اند.
Ø تصویربرداریها نشان داده اند، در همه ى موارد، نیمکره ى چپ ماده ى خاکسترى بیشترى دارد، ولى درنیمکره ى راست ماده ى سفید بیشتر است.
Ø نیمکره ى چپ داراى نرونهاى بیشترى است که محکم به هم پیچیده شده اند و شاید به همین دلیل می توانند از عهده ى فعالیتهاى فشرده تر، پیچیده تر و طولانی تر برآیند.
Ø از جانب دیگر، ماده ى سفید نیمکره ى راست داراى نرونهاى کمتر اما با اکسونهاى بلندتر است و گفته شده است که به احتمال زیاد، همین بلندتر بودن اکسون نرونها موجب می شود که سلولهاى این نیمکره بتوانند با پودمانهاى دورتر ارتباط برقرار کنند و موجب شوند که نیمکره ى راست با مفاهیم گسترده تر اما گنگتر، به خوبى کنار بیاید.