سفارش تبلیغ
صبا ویژن
گناهى که تو را زشت نماید نزد خدا بهتر است از کار نیکى که پسندت آید . [نهج البلاغه]

پژوهش روایتی یک راهبرد پژوهشی است که پژوهشگر به کمک آن زندگی افراد را مطالعه می کند و از یک یا چند نفر می خواهد که داستانهای زندگی خود را بیان کنند. سپس، این اطلاعات توسط پژوهشگر به صورت روایت زمانی بازگویی یا بازسازی می شوند. در پایان روایت مورد نظر، پژوهشگر دیدگاههای زندگی شرکت کننده را با دیدگاههای زندگی خور در قالب روایت جمعی (مشترک) تلفیق می کند(کلاندینین و کنلی، 2000).

کرسول(2012) معتقد است اصطلاح روایی از فعل « روایت کردن » یا « بیان کردن (مانند داستان) با جزئیات » می¬آید. در طرح¬های پژوهش روایی محققان زندگی افراد را شرح می¬دهند، داستان¬هایی را در مورد زندگی مردم جمع¬آوری و بیان می¬کنند، و روایت¬های تجربیات فردی را می¬نویسند. روایت، به عنوان گونه متفاوت تحقیق کیفی، به طور خاص بر مطالعه فرد خاص، جمع آوری داده¬ها از طریق جمع آوری داستان، گزارش تجربیات فردی، و شرح هدف آن تجربیات برای فرد توجه دارد.

همچنان که از نامش پیداست روایت و داستان گویی مهمترین مشخصه­ی این روش پژوهشی است. روایت و داستان با همه­ی ویژگی­های خاصی که دارند. بحث توالی بین رخدادها. بحث زمانمندی، آغاز ومیانه و پایان داشتن. روابط علی مورد نظر در داستان و ... 

چه موقع از پژوهش روایی استفاده می کنید؟
هنگامی از پژوهش روایی استفاده می¬کنید که افراد اشتیاق به بیان داستانهایشان را داشته باشید و بخواهید داستان های آنان را گزارش دهید. برای آموزگاران در جستجوی تجربیات شخصی در شرایط مدرسه واقعی، پژوهش روایی بینش های عملی و خاص را ارائه می¬دهد. با اجرای مطالعات روایی، محققان تضمین همه جانبه ای را با شرکت کنندگان تشکیل می دهند. ممکن است این تضمین به کاهش درک حفظ شده از سوی پزشکان در زمینه ای کمک کند که پژوهش از عمل متفاوت است و کاربرد مستقیم اندکی دارد. به علاوه، برای شرکت کنندگان در مطالعه، ممکن است مشارکت در روایت آن¬ها در آنان این احساس را ایجاد کند که روایت¬های آنان اهمیت دارد و این که آن روایت¬ها شنیده شده¬اند. هنگامی که روایتی را بیان می کنند، به آنها کمک می¬کند موضوعاتی را درک کنند که به پردازش نیاز دارند. بیان روایت بخشی از زندگی طبیعی است، و افراد همگی روایت¬هایی در مورد بیان تجربیات خود به دیگران دارند. در این شیوه، پژوهش روایی گونه روزانه و عادی دادهها را که افراد با آن آشنا هستند جلب می کند.
هنگامی از پژوهش روایی استفاده می کنید که داستانهای بیان شده به شما گاه شماری حوادث را دنبال می کنند. پژوهش روایی گونه ادبی تحقیق کیفی با روابط قوی ادبیات است، و شیوه ای کیفی را فراهم می آورد که در آن می توانید به گونه ای قانع کننده و ادبی بنویسید. این پژوهش به تصویر ریز تحلیل- روایات فردی- به جای تصویر گسترده تر اصول فرهنگی، مانند قوم نگاری، یا نظریه های انتزاعی، مانند پژوهش نظریه زمینه¬ای توجه دارد(کرسول،2012). روایت ، شیوة اصلی است که از طریق آن، انسانها تجربه های خود را درون رشته رخدادهایی سامان می دهند که از نظر زمانی پرمعنا و بااهمیت است. انسانها می توانند جهان را در قالب روایت درک کنند و می توانند در قالب روایت دربارة جهان بگویند(آسابرگر، 1380). انواع طرح های روایی چیست؟

جدول شماره 1:

انواع پژوهش روایی(کرسول، 2012)
زندگی نامه شخصی
زندگی نامه
نوشتن زندگی نامه
گزارشات شخصی
روایات فردی
مصاحبه¬های روایی مدارک شخصی
مدارک شرح حال
روایات زندگی نامه و حوادث زندگی
شرح حال شفاهی
سرگذشت قومی
زندگی نامه قومی قوم نگاری شخصی
قوم شناسی
قوم نگاری¬های فرد محور
خاطره¬های همگانی
مدارک آمریکای لاتین
خاطرات لهستانی

 

مطلب ادامه دارد...


93/8/2::: 11:23 ع
نظر()